NVM

Bezig met het laden
van het e-zine...

De klantreis van de woonconsument

In dit e-zine lees en zie je allerlei inspirerende verhalen van collega’s die actief zijn in de verschillende fases van de klantreis van de woonconsument.

Bezig met laden

Environmental Social en Governance

Niet achteroverleunen, maar kansen benutten

Met het naderende einde van 2024, valt de term ESG steeds vaker. Deze afkorting staat voor Environment, Social en Governance en geeft aan hoe duurzaam een bedrijf is, hoe het omgaat met werknemers en hoe het bestuurd wordt. De EU heeft ESG-rapportageregels bepaald vanaf 2025. Hoewel die in aanvang voor grote bedrijven gelden, kunnen NVM-leden niet achterover leunen. Naast bewustwording is er vooral actie nodig om goed voorbereid te zijn.

2 min

Binnen NVM houden Gerco van den Berg, Göran de Gucht en Paul Braks zich bezig met de impact van deze wet- en regelgeving op het werk van makelaars en taxateurs. Gerco: “ESG is een erg breed onderwerp dat verder gaat dan bijvoorbeeld een duurzaam pand en een elektrisch wagenpark. Het heeft bijvoorbeeld ook betrekking op je personeelsbeleid, bedrijfsvoering en risicomanagement.”

Verplicht rapporteren

De wet- en regelgeving rondom ESG geldt in eerste instantie voor grote beursgenoteerde organisaties. Zij moeten in 2025 volgens de richtlijnen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) gaan rapporteren over hun activiteiten. De jaren daarna zullen ook kleinere bedrijven verplicht moeten gaan rapporteren. “Hoewel de rapportageplicht nog niet geldt voor deze kleinere bedrijven, zijn zij vaak wel onderdeel van het ecosysteem van grote bedrijven”, aldus Gerco. “Als je bijvoorbeeld een groot bouwbedrijf of projectontwikkelaar als opdrachtgever hebt, kunnen zij je vragen relevante informatie aan te leveren. Zij moeten namelijk ook de impact van hun leveranciers in kaart brengen. Zo krijg je er ook als kleine organisatie toch direct mee te maken. Je kan dus maar beter voorbereid zijn.”

Taxateurs lopen voorop

ESG moet dus een integraal onderdeel worden van je bedrijfsvoering en dienstverlening. Dit geldt zowel voor makelaars als voor taxateurs. Binnen NVM lopen taxateurs voorop in het uitbreiden van hun deskundigheid rondom dit onderwerp. Paul Braks daarover: “De taxateurs zijn al gebonden aan (internationale) standaarden, die nu verder uitbreidt. Als er bijvoorbeeld een taxatie voor een verduurzamingsverbouwing nodig is, kijken banken niet langer alleen naar de financiële kant van de zaak. Ze willen ook inzage in ESG-aspecten, omdat ook zij als belanghebbenden van een taxatierapport aan ESG-richtlijnen moeten voldoen. En daarom moet ook duidelijk zijn of de opdrachtgever en de geplande aannemer voldoen aan de ESG-richtlijnen. Dit vraagt een breder perspectief van taxateurs en een aangepast taxatierapport”

Positieve uitstraling

Dit voorbeeld onderstreept dat vroegtijdig anticiperen op de eisen die ESG stelt NVM-leden ook kansen biedt. “Het is zeker niet alleen een verplicht nummer”, zegt Göran. “Snel anticiperen verkleint de footprint van je organisatie én draagt bij aan een positieve impact. Aan de andere kant houdt het de dienstverlening actueel en aantrekkelijk.” Om te waarborgen dat NVM-leden goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen zijn ESG en verduurzaming de komende tijd  vaak als onderdeel terug te vinden in cursussen van de  Academie voor Vastgoed.

“Het is zeker niet alleen een verplicht nummer. Snel anticiperen verkleint de footprint van je organisatie én draagt bij aan een positieve impact.”

– Göran de Gucht

Boven op de ontwikkelingen

De precieze invulling van de regelgeving rondom ESG is nog niet helemaal uitgekristalliseerd, maar duidelijk is wel dat deze ontwikkeling het werk van zowel NVM – als coöperatieve organisatie – als de NVM-leden blijvend beïnvloedt. Het is belangrijk te beseffen dat je er niet omheen kunt en dat deze ontwikkeling tegelijkertijd kansen biedt. Om zeker te weten dat leden goed geïnformeerd en voorbereid zijn, zit NVM boven op de ontwikkelingen. Op die manier weten we zeker dat wij, onze opdrachtgevers en alle andere stakeholders een constructieve bijdrage kunnen leveren aan het behalen duurzame organisaties.

Meer informatie:

Gerco van den Berg
g.vandenberg@nvm.nl

Göran de Gucht
g.degucht@nvm.nl

Paul Braks
p.braks@nvm.nl

Hoe beoordeel je dit artikel?

Bedankt voor je feedback!