NVM

Bezig met het laden
van het e-zine...

De klantreis van de woonconsument

In dit e-zine lees en zie je allerlei inspirerende verhalen van collega’s die actief zijn in de verschillende fases van de klantreis van de woonconsument.

Bezig met laden

Van een historisch schoolgebouw tot duurzaam droomhuis

Een monumentale transformatie naar energielabel A+

Van een school uit 1893 naar een prachtige woning met energielabel A+. Wat een onmogelijke opdracht leek, werd toch realiteit aan de Verwerijstraat in het Zeeuwse Middelburg. Makelaars Derk Koelman en zijn partner Lotte Smeets gingen de uitdaging aan. Van de bestemmingswijziging van het pand tot de daadwerkelijke verhuizing waren ze vier jaar bezig. De enorme transformatie leverde hen niet alleen een comfortabel woonhuis op, maar ook de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024.

2 min

Derk en Lotte hebben een kantoor in Maarssen, een dorpje aan de Vecht in Utrecht. Na de coronacrisis besloten zij het roer om te gooien en op zoek te gaan naar een woning in Zeeland, waar Derk als kind vaak kwam. “Toen we de monumentale school vonden, stond het al best lang te koop. Er zat dan ook geen woonbestemming op het gebouw. Maar wij zagen de potentie en vonden de locatie geweldig. We hebben er goed over nagedacht voordat we besloten om het te kopen. Dat we beiden in de makelaardij werken, al eerder ervaring hadden met bijzondere huizen en een goed netwerk hebben, heeft ons over de streep getrokken”, concludeert Derk. Ondertussen werkt het stel nog steeds in Maarssen en rijdt op en neer naar Middelburg. “Dat is goed te doen”, aldus Derk. “Vooral als je buiten de spits om rijdt.”

Energielabel A+

Naast de transformatie in indeling die het voormalige school moest ondergaan om er een huis van te maken, lag er ook een behoorlijke verduurzamingsopdracht voor het pand. “De gemeente verplichtte ons om naar energielabel B te gaan”, vertelt Derk. “Daarop hebben we experts naar het pand laten kijken en berekeningen laten uitvoeren door installateurs. Uiteindelijk kregen we een lijst met verduurzamingsmaatregelen. Als we die zouden uitvoeren, gingen we zelfs naar A+. Dus daar zijn we voor gegaan.” In de praktijk kwam het erop neer dat er in het ontwerp zoveel mogelijk is uitgegaan van behoud en hergebruik van de bestaande ruimtes en bouwkundige onderdelen, waardoor minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Ook moest er goed geïsoleerd worden: de gevel (met behoud van monumentale onderdelen), de vloer en de zoldervloer werden aangepakt. Er zijn zonnepanelen en een warmtepomp geïnstalleerd en er is balansventilatie toegepast. In het huis hangt duurzame verlichting en apparatuur. “Al deze maatregelen zorgen ervoor dat we in een comfortabel én duurzaam huis wonen. Dat we hier ook de Erfgoed Duurzaamheidsprijs voor ontvingen, was natuurlijk de kers op de taart”, lacht Derk.

Geleerde lessen

Wat zijn de belangrijkste lessen die de makelaars hebben geleerd uit dit proces? Derk antwoordt: “Het is belangrijk om de juiste mensen om je heen te verzamelen als je aan zo’n groot project begint. Ik vond het erg leerzaam om als particulier bij de gesprekken te zitten tussen stedenbouwkundigen, gemeente en architect. Al die partijen hebben andere belangen. Het is niet altijd gemakkelijk om op dezelfde lijn te komen. Maar als je de professionals hun werk laat doen, is er veel mogelijk. Daarnaast heeft het erg geholpen om het project te visualiseren, niet alleen op tekening maar ook in een mock-up video die we hebben laten maken voor de verjaardag van Lotte. Zo werd het voor de verschillende belanghebbenden veel inzichtelijker, wat hielp bij het maken van beslissingen.”

Kennis delen

Nu het stof van het project letterlijk is neergedwarreld en het stel heerlijk woont in Middelburg en werkt in Maarssen, rest de vraag of ze de opgedane kennis van de afgelopen vier jaar gebruiken in hun dagelijkse werk. “Hier in Maarssen en omgeving zijn eigenlijk geen gebouwen die zo’n ingrijpende verbouwing behoeven. Als een klant wil verduurzamen, gaat dat vaak via de aannemer”, weet Derk. “In Middelburg hebben we aan de gemeente aangegeven dat we open staan om onze kennis te delen. Mochten andere kopers die graag een monument willen verduurzamen hierover met ons willen sparren, praten wij graag bij over onze ervaringen. We hebben zoveel te vertellen!”

De Erfgoed Duurzaamheidsprijs is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Nationaal Restauratiefonds en Stichting Nederland Monumentenland. Er zijn twee categorieën waarin gerestaureerde en verduurzaamde monumenten kunnen deelnemen: particulier en zakelijk. In 2024 waren er 33 aanmeldingen voor de prijs. Derk en Lotte ontvingen hun prijs in de categorie particulier op 19 september tijdens het congres bij Singer Laren in de Week van het Duurzaamerfgoed.

Hoe beoordeel je dit artikel?

Bedankt voor je feedback!