NVM

Bezig met het laden
van het e-zine...

Digitale Kansen: tech meets vastgoed

In dit e-zine lees je alles over tech ontwikkelingen en de impact hiervan op de NVM woonmakelaar/-taxateur. De artikelen en video’s zijn geclusterd per thema en vind je hieronder.

01 | Welkom!

02 | Grote Tech Ontwikkelingen

03 | Online gemak

04 | High tech, high touch

05 | Van database naar clientbase

06 | Social media

07 | Round up

08 | Goed idee? Doe mee!

09 | Colofon

Bezig met laden
>

NVM app store: apps van derden

Brainbay ontwikkelt op basis van data van NVM-leden verschillende tools. Denk aan een Inverkoopname tool maar ook apps voor meer specifieke doelgroepen binnen NVM, zoals Wonen Nieuwbouwadvies Pro.

2 min

Met die grote hoeveelheid data kan je volgens Fonger Ypma, directeur van brainbay, nog veel meer. “Er zijn allemaal toepassingen die wij zelf niet gaan of kunnen ontwikkelen, maar andere partijen uit de markt wel.” Daarom faciliteert brainbay softwarepartijen die tools ontwikkelen voor makelaars, met koppelingen die exclusief voor NVM-leden zijn. Dit worden ook wel 3rd party apps genoemd, applicaties van derden die worden gekoppeld aan het NVM data-ecosysteem.

Er zijn eerder al verschillende partijen gekoppeld aan het uitwisselsysteem TIARA. “Denk aan kantoorautomatiseerders zoals Realworks maar ook webbeheerders van makelaarssites”, vertelt Ypma. “Dit kunnen we dus breder trekken, om NVM-leden nog meer voordeel van de data te kunnen bieden. Daarom zijn we gaan samenwerken met partijen die exclusief voor NVM-leden hun dienstverlening willen verbeteren met een koppeling. Een voorbeeld is DatHuis, de woningwaarde check tool die als plug-in al op veel makelaarssites te vinden is. Door de koppeling met de NVM data is deze tool kwalitatief beter geworden.”

Safety first

Uiteraard bestaan er hele duidelijke kaders over hoe die data wordt gedeeld, zowel qua beveiliging als regels. Dit is allemaal afgestemd volgens het databeleid van de NVM. “Externe softwarepartijen krijgen zelf geen toegang tot de data”, vertelt Marc Vervoort, manager data en innovatie bij NVM. “Er wordt alleen een koppeling gemaakt, een zogeheten API, waardoor hun tool wordt verrijkt met ‘stukjes’ opvraagbare NVM data ten bate van de eindgebruiker, de NVM-makelaar. De output komt dus bij de leden terecht, die hun NVM-login hiervoor gebruiken. Zo halen we samen meer uit onze data voor de NVM-leden.”

Data als ruwe grondstof

De NVM krijgt weleens de vraag waarom er voor dergelijke extra diensten moet worden betaald terwijl het om gebruik van eigen NVM data gaat. “Dat kan inderdaad wat vreemd overkomen maar zie data als een ruwe grondstof”, legt Vervoort uit. “Data zelf zegt nog niets. Die wil je omzetten in informatie die waardevol is voor je doelgroep. Om dat te doen, moet je investeren in softwareontwikkeling om de relevante informatie uit de nulletjes en de eentjes te halen. Dit is niet gratis. Vergelijk het met een Fitbit. Je hoeft dit horloge dat je stappen telt (en meer) niet aan te schaffen. Je kan ook zelf stappen tellen. Maar je betaalt voor het gemak: voor de informatie die dit horloge aan jou geeft op basis van jouw eigen data. Dat geldt ook voor de NVM-data. Daar hoef je als NVM-lid niet voor te betalen. Je betaalt wel voor het leggen van de koppeling, de onderliggende architectuur en de toegevoegde waarde van de slimme toepassing.” Deze apps van derden hoef je dus niet aan te schaffen. Daar kies je zelf voor. “Maar als dit gemak kan bieden in het dagelijkse werk van de makelaar, bieden we wel graag die keuze. Net zoals bij een Fitbit. Je hoeft het niet te kopen, maar velen vinden het wel ontzettend handig.”

NVM Platform

Het aansluiten van softwarebedrijven zorgt volgens Ypma voor een sneeuwbaleffect. “Door softwarepartijen op deze manier te faciliteren, denken wij meer innovatie te kunnen ontlokken doordat ook andere partijen mogelijk willen aansluiten. Zo kunnen ook niche toepassingen ontwikkeld worden.” Vervoort vult aan: “Door samenwerking met andere partijen krijg je een veel breder aanbod waardoor je aantrekkelijker bent voor klanten en voor andere partijen. Denk aan je smartphone. Apple en Google ontwikkelen niet alle apps zelf, maar laten goedgekeurde derde partijen aansluiten op hun platform om zo meer en sneller diensten aan hun klanten te bieden. En dat is ook wat de NVM voor haar leden wil. Wij willen hét dataplatform voor de vastgoedsector zijn waarop partijen die door de NVM zijn goedgekeurd en toegevoegde waarde bieden, allerlei innovatieve diensten voor de leden kunnen ontwikkelen. Dat is onze missie!”

Meer informatie?

Op het NVM ledenportaal zijn onder ‘Applicaties’ alle apps op één plek te vinden. Deze app-pagina kan je personaliseren door je favoriete apps te markeren.

Vragen over applicaties van derden? Neem contact op met brainbay via 030-8504500 of support@brainbay.nl

Hoe beoordeel je dit artikel?

Bedankt voor je feedback!